Bedrijven en Docenten

Ooit wel eens afgevraagd waarom er in het dagelijks werkverband en bij opleidingen zo veel aandacht en geld wordt besteed aan visuele en inhoudelijke aspecten, maar dat er zelden aandacht is voor de stem zelf.  

De manier hoe je je stem gebruikt komt soms helemaal aan het eind van een voorbereidingsperiode naar voren, of zelfs helemaal niet. Men neemt eigenlijk het gebruik van de stem aan als vanzelfsprekend. Iedereen gebruikt zijn/haar stem namelijk zoals hij/zij het gewend is en dan zal het ook wel OK zijn.

Belangrijk is het om te ervaren wat de  meerwaarde van een soepel gebruik van de stem is. Het leidt tot een rustiger en beter gevoel in jezelf en een veel overtuigender manier om jou product of boodschap aan de man te brengen.

Het kost veel minder energie en je hebt meer impact. Sterker nog, je krijgt er energie van. Tijdens het spreken voel je dat je in een soort “flow” komt,  waardoor je stem makkelijk hoog en laag gaat. Deze manier van spreken vereist een goede stem  met de juiste techniek . De zangtechniek gaat uit van de spreekstem  en geeft de spreker gereedschap om de stem beter te gebruiken.

Je hebt vast wel eens iemand horen spreken op een manier die meteen raakt en dus goed binnen komt.  Of dat nou iemand was voor een groep mensen of een verkoper aan de deur. De boodschap kwam helder over en je nam deze snel aan. Dat wil jij ook.

Met het juiste stemgebruik klink je “muzikaler”,  interessanter en meer ontspannen. Er komt kern  en helderheid op de stem.